Joulu Suomessa? Joulu ulkomailla?
Oma joulufiilistelyni on vielä hieman hakusessa, johtuen varmaankin siitä, että minulle ei ole koskaan muodostunut mitään jouluperinteitä. Siksi en koe joulua mitenkään erityislaatuisena juhlapyhänä vaan pikemminkin ajattelen, että se on hyvää aikaa huilata ja pitää vähän lomaa. Kaksi edellistä joulua olemme olleet reissussa ja en kyllä vielä ole keksinyt parempaa tapaa nauttia niistä muutaman päivän ”pakollisista lomista”. Aikaisemmassa blogissani Bloggerin puolella kerroinkin näistä reissuista, mutta ajattelin nyt tuoda muisteloni näillekin sivuille. Aloitetaan siis vuoden 2012 joulusta, jonka vietimme Saksassa Bremenissä.
Tupsahdimme Bremeniin keskelle joulumarkkinoita. Joka kulmalla tuoksuivat pretzelit, paahdetut mantelit sekä glühwein. Korviin kantautui iloisten ihmisten nauru, lapset istuivat karuselleissa silmät säihkyen, jossain sihisi grilli. Ohuen lumikerroksen saaneet puiden oksat kaartuivat kaupunkia halkovan Weser-joen ylle. Joka puolelta huokui lämpö, ihmiset olivat ystävällisiä ja hymyilivät. Tunsin itseni, ensikertalaisen, tervetulleeksi tähän kulttuuriin.
Mitä tehdä Saksassa jouluna?
Nauttia joulumarkkinoista ja sen tuomasta tunnelmasta. Mielestäni jokaisen pitäisi päästä kerran kokemaan joulumarkkinat Keski-Euroopassa. Rentous on sana, mitä haluan korostaa tässä yhteydessä. Täällä meillä Suomessa on vielä hieman tekemistä näiden asioiden suhteen. Bremenissä joulumarkkinat olivat melko suuret, vaikka kaupunki itsessään ei kovin iso olekaan. Silti tuntui, että koko kaupungin ydinkeskusta oli pelkkää markkina-aluetta. Harmiksemme markkinat sulkeutuivat jo aattona. Saksalaisten jämptiys näkyi myös tässä, nimittäin joulupäivänä markkinoista, jopa kadun varrella olevista pikkukojuista, ei ollut jälkeäkään, ei roskan roskaa, ei yhtään mitään. Useissa muissa Saksan kaupungeissa osa markkinoista jatkuu uuteen vuoteen tai jopa loppiaiseen saakka.
Tehdä ostoksia, koska alennusmyynnit alkavat ennen joulua. Huomasin, että merkkituotteiden lähtöhinnat olivat edullisemmat, kuin Suomessa. Alennusprosentit olivat parhaimmillaan 70, joten kyllä sieltä löytöjä teki. Toki kannattaa ottaa huomioon kauppojen rajalliset aukioloajat. Esimerkiksi sunnuntaisin ja joulupäivänä kaupat sekä kauppakeskukset ovat kiinni.
Syödä hyvin. Saksassa ruoka on edullista, olut vielä edullisempaa. Jouluna ravintolat ovat rajallisesti auki. Kannattaakin katsella etukäteen esimerkiksi TripAdvisorista avoinna olevia ravintoloita. Me emme tehneet pöytävarausta minnekään ja aina löysimme avoinna olevan ravintolan, jonne mahtui mutkitta syömään. Tietysti, jos niin ikävästi käy, että pöytää ei ole vapaana, niin silloin voi mennä romanttisesti dönerille ja oluelle ;) En ole missään syönyt niin hyvää döneriä, kuin Bremenissä! Oivoi…
Jos aika käy pitkäksi, niin aina voi tutustua kaupunkiin kävellen, saunoa hotellilla, kuntoilla tai vaan olla. Ainakin itselleni tämä teki todella hyvää. Hautauduin hotellin pehmeisiin lakanoihin kirjan kanssa, siemailin kuohuviiniä ja nautiskelin. Ymmärrän niitä, jotka haluavat viettää joulun kotona tai sukulaisten ympäröimänä ja luoda sitä kautta omat perinteet. Itse ajattelen, että kotona saa olla aina ja eipä niitä sukulaisia ole kovin hankala kutsua kylään milloin vain. Voin siis luvata, että jonkinlaisen joulufiiliksen pystyy tavoittamaan myös olemalla poissa tutuista ympyröistä. Itseasiassa nyt kun katselen näitä parin vuoden takaisia kuvia, niin kyllä minullekin kieltämättä sellainen pieni ”joulumieli” alkaa hiipiä, jipii! Mutta, eiköhän tämä kuvien runsaus riittäne, joten tulen seuraavassa tekstissä kertomaan parista ihanasta kaupunginosasta, jossa suosittelen vierailemaan.