Näin valitset taidetta kotiisi
Taide – sana, joka sykähdyttää minua aina. Taide kaikissa sen muodoissa kiinnostaa minua ja voisin käyttää tuntikausia aikaa gallerioissa ja museoissa kiertelyyn. Tiedättekö, haaveilen avarasta loft-kodista, jonne luonnonvalo tulvisi suurista ikkunoista. Ripottelisin sinne tänne veistoksia sekä patsaita ja vuoraisin monta metriä korkeat seinät jättimäisillä tauluilla. Katsokaas, kauniit esineet vaativat tilaa ympärilleen päästäkseen oikeuksiinsa. Tämä loft-koti on ollut unelmissani jo usean vuoden ajan ja lukeutuu niihin lukemattomiin haaveisiini, jotka tuskin tulevat koskaan toteutumaan. Mutta minäpä pönkitän unelmieni toteutumisen mahdollisuutta sanomalla ne ääneen… niin ja varmaan pitäisi laittaa se lottokin joskus vetämään.
Mutta asiaan.
Minusta taiteen hankkiminen on todella henkilökohtainen asia. Mieltymyksiä on niin monenlaisia ja taiteen hankkimisessa ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa. Jokaisella on oma makunsa asioiden suhteen, kuten nyt vaikka musiikkimaku ja niistä asioista on aika hankala kiistellä, eikö? Se, mitä sinä rakastat voi toiselle olla todella vastenmielistä. Minusta taiteen hankkimisessa on tärkeää se, että se saa sinut tuntemaan jotain – se puhuttelee, innostaa, saa sinut pysähtymään, huokaisemaan syvään. Ikuisena romantikkona, voisin verrata sitä ihastumiseen ensisilmäyksellä.
Nykyään en enää ole ajanhermolla sen suhteen, mitkä ”trendit” taidealalla vallitsevat, millaista taidetta on saatavilla ja mitä arvotaide ylipäätänsä maksaa. Mikäli haluat hankkia itsellesi arvotaidetta, suosittelen lämpimästi kääntymään suoraan alan asiantuntijoiden puoleen. Galleristit kuuntelevat mielellään toiveitasi ja osaavat ohjata sinua oikeaan suuntaan. Kannattaa kuitenkin miettiä, haluatko sijoittaa tauluun, jonka arvo säilyy/nousee vai ostatko sen omaksi iloksesi täydentämään sisustusta. Asiantuntijoita kannattaa hyödyntää myös huijareiden vuoksi, niitä kun tuntuu olevan liikenteessä. Taideväärennöksiä on viime aikoina tullut esiin melkoisesti ja suomalaisista taidehuijauksista on saatu jopa kirja aikaiseksi, huh.
Arvotaiteen hintaan vaikuttaa moni asia. Usein käy niin, että taiteilija ei eläessään saa osakseen niin suurta arvostusta, kuin ansaitsisi. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii äärimmäisen lahjakas taiteilija Ilkka Lammi. Minusta Lammin työt ovat suunnattoman kauniita (ja harvinaisia), koska arvostan vanhoja mestareita ja olen realismin sekä abstraktin taiteen ystävä. Hän sekoittaa tätä kahta suuntausta taitavasti ja hänen töistään heijastuu maagisen kauniilla tavalla Suomen kultakausi. Suosittelen tutustumaan hänen töihinsä, niin ehkä ymmärrät mitä tarkoitan.
Lammi oli kuollessaan 24-vuotias, hän sai juhannuspäivän uintireissulla aivoverenvuodon ja hukkui. Hänen teostensa hinnat ovat tässä menneinä vuosina nousseet 3500 markasta jopa 77 000 euroon. Bukowskin huutokaupassa töiden hinnat ovat olleet 20 000 -58 000 euron luokkaa. Asiantuntijoiden mielipiteet ovat olleet myös ristiriitaisia ja hänen taidettaan on luonnollisesti myös kritisoitu. Kappas, kun taas ne makuasiat hyppäävät sieltä esiin.
Jos haluat aloittaa arvotaiteen keräämisen, mutta sinulla ei ole varaa maksaa tuhansia euroa, niin sijoita aluksi (kuuluisien) taiteilijoiden grafiikka- ja akvarellitöihin. Ne ovat yleensä edullisempia ja niiden arvo säilyy varmasti. Minusta ne ovat myös ajattomia hankintoja ja niiden lisääminen muun taiteen joukkoon on vaivatonta. Mutta tosiaan, galleristit osaavat kertoa sinulle enemmän tästä puolesta.
En tosiaan tiedä arvotaiteesta, mutta osaan antaa vinkkejä siihen, mistä kannattaa lähteä liikkeelle, kun valitset vähemmän arvokasta taidetta kotiisi. Varsinkin tilaustaiteen hankkiminen on yleistynyt, joten tässä minun neuvoni tilaustaulun ja miksei valmiin työn hankkimiseen:
- Mieti sävymaailma ja minne sijoittaisit teoksen. Värit vaikuttavat meihin henkisesti, vaikka emme itse sitä ehkä tiedostakaan. Jos haluat pitää yleisilmeen rauhallisena, valitse pastellisia, vaaleita sävyjä, jos taas haluat energiaa, valitse kirkkaita sävyjä.
- Mikä on tyylisi? Kun se oikea osuu kohdalle, sinä tuskin kyllästyt siihen ajan myötä (pätee muuten moneen asiaan). Elämäntilanteet vaihtuvat, tyyli, värit, elinympäristö, kaikki voi muuttua. Mieti haluatko että taulu on toteutettu juuri siihen tilaan vai että pystyt näkemään sen tulevaisuudessa myös toisenlaisessa ympäristössä.
- Tämä liittyy hieman myös edelliseen. Mieti, millaiseen tilaan taulu on tulossa. Itse ajattelen teoksia luonnollisesti myös sisustuksellisena elementtinä. En niinkään, että taulun tulisi sulautua sisustuksen joukkoon, vaan enemmänkin mikä sen perimmäinen tarkoitus on.
- Mikäli kyseessä on tilaustyö, pyydän asiakkaitani lähettämään kuvan tilasta, jonne taulu on tulossa. Tämä helpottaa minua hahmottamaan ympäristön sekä sävymaailman. Haluan tuoda taiteeni avulla tilaan vähän kerrostusta, joten taulujeni pinta on todella elävä ja käytän myös asiakkaan toiveiden mukaan lyöntimetallia. Näin taulu saa hieman enemmän luonnetta ja mielenkiintoisuutta.
- Käytä internetiä apunasi. Usealla taiteilijalla on omat internetsivut, joiden kautta näet hänen töitään, voit ottaa yhteyttä tai päästä vierailemaan hänen työhuoneellaan. Myös näyttelyt ovat oiva tapa tutustua taiteilijan töihin.
- Mieti taulun koko. Tuleeko teos osaksi suurempaa ryhmää vai pitäisikö sen olla tilan katseenvangitsija? On muuten omituista, kuinka taulut pienenevät, kun ne nostetaan seinälle. Taulun koko on helpompi hahmottaa esimerkiksi teippaamalla maalarinteipillä seinään sopivan kokoinen alue ja mitata se. Minä usein myös käsittelen asiakkaan lähettämän kuvan niin, että lisään seinälle jonkun tauluistani oikeassa mittasuhteessa. Tämä helpottaa asiakastakin hahmottamaan taulun lopullinen koko.
- Pidä silmäsi auki, kun selaat Pinterestiä, Instagramia tai lehtiä. Jos näet teoksen, joka sykähdyttää sinua ja se ei ole saatavillasi, ota siitä itsellesi ruutukaappaus tai valokuva. Varsinkin tilaustöissä, minun työtäni helpottaa, jos asiakkaalla on jotain konkreettista näyttöä siitä, millaista tunnelmaa lähdetään hakemaan. Tavallisesti jokin maalaamistani tauluista toimii inspiraationa, mutta olen myös toteuttanut tauluja niin, että asiakas on nähnyt jossain kauniin teoksen, hänellä on valokuva perheestään tai rakkaasta paikasta ja minun tehtäväni on ollut vangita kyseisen kuvan tunnelma tilaustauluun. Lähetän asiakkaalle myös kuvia taulun edistymisestä, joten lopputulos ei tule täysin yllätyksenä.
- Osta vain sellaista, jota rakastat. Kuten jo alussa sanoin, taiteen tulee sykähdyttää. Taide on kuitenkin ainutlaatuista ja sen tulisi tuottaa sinussa jotain tunteita, kun katsot sitä. Toisille tämän onnen tuo kymmenen euron juliste, toiselle 5000 euron maalaus ja molemmat tyylit ovat hyväksyttäviä.
Tässä omat vinkkini taiteen valitsemiseen, toivottavasti niistä oli hyötyä sinulle. En ole alan asiantuntija, vaikka olenkin opiskellut taidetta ja taidehistoriaa. Joskus vuosia sitten olin paljonkin tekemisissä taiteen kanssa, kun kiertelin antiikkimessuilla ja keskustelin tuolloin paljon alan asiantuntijoiden kanssa. Silloin muuten haaveilin itse siitä, että voisin maalata enemmän tauluja. Haaveet siis tosiaankin käyvät toteen, tässä taas yksi todiste siitä. Ehkäpä en siis turhaan haaveile loft-kodista tai työhuoneesta Portugalissa.
Minun iltani jatkuu töiden parissa ja olisi yksi taulu paketoitava matkaan kohti uutta kotia. Mikäli mietit itsellesi taiteen hankkimista, voit ottaa minuun yhteyttä täältä. Kerron mielelläni lisää taiteestani!