Ateljeen täydellinen valo ja maalien valintaa
Varsin haastavat ja pimeät kuukaudet saivat minut unohtamaan sen ihanan seikan, että jo näin maaliskuun alussa, valoa riittää vielä pitkään työpäivän jälkeenkin. Kävin eräänä iltapäivänä heti neljän jälkeen alakerran työhuoneessani ja ihastuin siihen valon määrään, joka tilassa vallitsi. Minulla oli käsitys, että tila on todella pimeä ja hämärä, olenhan nähnyt sen vain vuoden pimeimpien kuukausien aikana, hämyisen rakennusvalon valaistessa tunkkaisia pintoja. Tila sijaitsee myös enemmän varjon puolella, joten ajattelin, että aurinko ei sinne saakka mitenkään yletä.
Ikkunoiden ulkopuoli on panssarilasia, koska jokin ”säädös” vaatii näin. Minua se ei haittaa, koska panssarilasi blokkaa näkyvyyden ulkoapäin ja minun ei tarvitse työskennellä ihan kaikkien uteliaiden silmäparien alla. Olin kuitenkin siinä uskossa, että tämä panssarilasi samalla myös pimentää tilaa. Ilokseni sen, ja varsin likaisten sekä pölyisen sisäikkunoiden läpi, valo siivilöityi tilaan varsin kauniisti. Työhuoneessa tullaan tekemään viimeisimmät asennukset lähiviikkojen aikana ja pääsen vihdoin siivoamaan kaikki pinnat. Ikkunat ovat tällä hetkellä niin likaiset, että valon määrä varmaankin tuplaantuu niiden pesun jälkeen.
Maalaussuunnitelmia
Olen suunnitellut seinäpintojen sekä pönttöuunin maalien sävyjä. Sävyvaihtoehdot alkavat olla vihdoin selvillä, mutta taidan kuitenkin vielä hakea muutaman maalin testaukseen, ennen kuin sudin lopullisen sävyn seinään sekä pönttöuuniin. Olen suunnitellut, että takaseinästä tulisi tumma, mutta nyt mietin, että pienentääkö se kuitenkin entisestään pientä tilaa vielä lisää. Tosin samalla tumma seinä toimisi upeana taustana tauluille.
Seinämaalin tulee hengittää, koska kyseessä on kellaritila, joten seinään valitsen näillä näkymin sävytettävän silikaattimaalin. Mietin toiseksi vaihtoehdoksi kalkkimaalia. Kalkkimaalin ”ongelma” on kuitenkin se, että jos haluan vaihtaa seinän sävyä, tulee se maalata uudestaan kalkkimaalilla tai vaihtoehtoisesti hioa se kokonaan pois. Koska pinta on epätasainen ja antiikkilaasti tulee luultavasti imaisemaan maalin hyvin syvälle, ei kalkkimaali tämän vuoksi oikein houkuttele.
Pönttöuunin maalaan lämmönkestävällä maalilla, joita on oikeastaan kaksi vaihtoehtoa. Minulla on aikaisempaa kokemusta Teknoksen Superlateksista, jonka voi sävyttää minkä sävyiseksi vaan. Toinen vaihtoehto on Tikkurilan Muuri -maali, jossa on paljon suppeampi sävykartta. Näillä näkymin nappaan pönttöuunin sävyn tulevan vesipisteen tasosta, koska ne tulevat lähekkäin samalle seinälle.
Taidan suunnata seuraavaksi rautakauppaan ja teippaan seinän täyteen maalilipukoita. Kiinnostaisiko teitä nähdä postausta myös varsinaisesta maalin valinnasta?