Haluatko saada tietoa uusista tuotteista sekä tulevista tarjouksista suoraan sähköpostiisi?

Tilaa uutiskirje

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Seuraa minua

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Hae jotain...

Noora Svärd Art

Helppo DIY – ompeluohje irroitettavaan tyynynpäälliseen

Tittidii! Niin kuin kerroin eilen, sain omasta mielestäni loistoidean. Siinä ompelun lomassa mietin, olisiko tällaisista ohjeista jollekin hyötyä. Olen elämäni aikana ommellut niin paljon, että tällaiset yksinkertaiset jutut ovat itselleni päivänselviä. Toivottavasti siis joku vähemmän ommellut saa tästä kipinän kaivaa ompelukoneen esille.Hypistelen usein valmiita tyynynpäällisiä, mutta en kuitenkaan halua a) maksaa ylihintaa kangaspalasta b) samanlaisia kuin kaikilla muilla. Tässä siis ohje irroitettaviin tyynynpäällisiin by Nårppa. Olen todella, todella laiska ompelemaan vetoketjuja tai nappeja tyynynpäällisiin ja siksi olenkin ommellut ne vuosikausia ilman niitä. Tämä ideahan ei ole mikään uusi, mutta se on helppo ja toimiva.Ennen ompelua kangas kannattaa kutistaa, eli kastella, varsinkin jos kyseessä on puuvilla tai pellava. Toki voit myös ommella astetta suuremman päällisen, joka sitten kutistuu oikeaan kokoon ensimmäisessä pesussa. Ohje on mitoitettu 40 cm x 40 cm kokoiseen tyynyyn. Tämä siksi, koska minulta sattui löytymään sellainen tyyny varastosta :)

Tämä ohje on ihan maalaisjärjellä toteutettu, eli en ole käyttänyt ammattisanastoa (koska en tiedä sitä).

Mutta sitten asiaan, ota ensin ompelukone sekä silitysrauta ja -lauta esille!
 ohje0 ohje1 ohje3
Päärmää ensin kankaan lyhyet sivut nurjalle puolelle, eli käännä 1 cm ja vielä 1 cm, tikkaa reunasta. Kuvassa kankaan nurjat puolet ovat vastakkain. Minulla kankaana on pala pellavaa, löytö palakorista parilla eurolla. Jos haluat, voit silittää ja neulata päärmeet ennen ompelua, minä ompelin silittämättä ja neulaamatta. Olen elämäni aikana ommellut satoja verhoja ja tyynynpäällisiä, joten tällaiset päärmeet menevät vaikka silmät ummessa. :)
ohje5
Taita kangas kuvan mukaisesti oikeat puolet vastakkain. Kangas menee päällekkäin 15 cm matkalta. Mittaa huolellisesti, että ylä- ja alareuna ovat molemmat 45 cm ja neulaa ne ennen ompelemista. Itselläni on tapana silittää taitteet valmiiksi, kuten ylemmästä kuvasta näkyy.Päällisen leveys on 45 cm ja kun ompelet ylä- ja alareunan, niin päällisen valmis korkeus on 45 cm.
ohje4
Kun saumat ovat ommeltu, leikkaa jokaisesta kulmasta pieni pala pois. Tässä kannattaa olla tarkka, ettei nipsaise vahingossa ommelta.
ohje7
Käännä päällinen ympäri ja silitä ylä- ja alareunan saumat. Kulmat saat kauniisti teräväksi työntämällä niitä varovasti nurjalta puolelta saksien kärjillä tai turvallisemmin neulepuikoilla. Päällisen pitäisi näyttää nyt tältä.
ohje6
Naurattaa tämä minun vanha tyyny, reppana vähän muotopuoli :) Mutta ei anneta sen häiritä. Tarkista viimeistään tässä vaiheessa, että päällinen on 45 cm x 45 cm. Kuten huomaat, päällinen on hieman isompi, kuin tyyny, se on ihan tarkoituksella koska….
ohje8
…seuraavaksi ompelemme päälliseen ”heltat”. Tikkaa ommel päällisen ympäri 2,5 cm päähän reunoista. Jos sinun on hankala ommella suoraan tai tuo leveän reunan hahmottaminen on hankalaa, niin voit teipata maalarinteipin 2,5 cm päähän ompelukoneen runkoon neulan oikealle puolelle. Näin voit seurata teippiä ja ommel menee varmasti suoraan.
valmis2 valmis
Pujota tyyny sisälle ja tadaa, valmis! Heräsikö kysymyksiä?